Det finns inga ”riktiga trans” för trans är meningslöst

Även bland genuskritiska radikalfeminister finns det ibland en uppfattning om att det finns ”transtrenders” och ”true trans”. Alltså att vissa transidentifierade hakat på trenden men andra är riktiga. Bland andra i transrörelsen kallas ”transtrenders” för ”tuCute” och ”true trans” för ”truScum”. Idén går ut på att de som utför alla kirurgiska ingrepp, inklusive mastektomi/bröstimplantat och underlivskirurgi är på något sett riktiga ”trans”.

Argument för att vissa transidentifierade skulle anses vara verkligare än andra inkluderar vädjan till empati – deras könsdysfori är så svårartad att det inte finns andra lösningar. Vädjan till empati är såklart ett argumentationsfel. Empati gör inte något mer sant när det saknar förankring i verkligheten.

Förutom att det saknas logiska argument för att det skulle finnas några ”riktiga trans”, skapar det också reella problem för kvinnor. Så hur kommer det sig att jag säger att trans är meningslöst?

Människor är mammalier, och mammalier är dimorfiska. Det innebär att det finns honor och hanar. Honor har de större könscellerna, kallade ägg, och hanar de mindre könscellerna, kallade spermier. Det finns inget ”spektrum” av kön i dimorfiska arter eftersom det inte finns någon tredje eller fjärde könscell, och inte heller några andra kromosomer än X och Y. Alla som existerar har en blandning av dessa, oavsett om de har könsdifferentieringsstörningar (s.k. intersex), då dessa också är könsspecifika. Tex kan män inte ha MRKH och kvinnor kan inte ha Klinefelter. Alla som har Y-kromosom i människoarten är män eller pojkar, d.v.s. människohanar. Det finns endast ett undantag; kvinnor som är intersex med inaktiv Y-kromosom.

Förutom primära könskarakteristik som är de reproduktiva organen, har vi sekundära könskarakteristik dit bröst och skäggväxt räknas. Dessa är inte lika svåra att få till. Tex kan kvinnor med PCOS ha hirsutism, d.v.s. skäggväxt. Om man förlorar, eller från början inte har, de sekundära könskarakteristiken blir man ändå inte det andra könet. En kvinna blir inte en man för att hon får bröstcancer och tar bort brösten (mastektomi). Hon fick ju en sjukdom som just är karakteristisk för kvinnor dessutom.  

Ett missförstånd som råder bland glitterfeminister är att kirurgi och hormoner verkligen gör en till det andra könet. De likställer en opererad inåtvänd kuk med en vagina, och en uttömd åtdragen pung med vulvan. Vad det innebär är att vaginan reduceras till ett hål för penetration av mannen. I verkligheten är vaginan en kanal med muskulatur, inte ett hål. Precis som bröstimplantat inte är bröst, är en inåtvänd kuk inte heller en vagina, för de har inte samma egenskaper.

Det mesta en ”transperson” kan då åstadkomma är att stiga ur sin egen könskategori. Det innebär inte automatiskt inträde i den andra könskategorin. En kastrerad man är inte en kvinna, liksom en kvinna inte är en kastrerad man. En kvinna med skäggväxt och borttagna bröst är inte en man, liksom en man inte definieras av sin skäggväxt eller avsaknad av bröst.

Tänket att förändringen av kroppen är nödvändig för att vara ”äkta trans” är ideologin bakom ”truScum”-aktivister, även kallade ”transsexuella”. Den kallas för essentialistisk av den nyare transrörelsen, som bland annat menar att en del ”transpersoner” inte kan förändra kroppen av hälsoskäl. Istället ska kön definieras inte av kroppen alls, utan av ”identitet” enligt vissa, och enligt andra av ”hjärnan”. Hur denna identitet eller hjärna påvisas är oklart. För mig som teolog framstår det oerhört likt kropp-själ-dualism – själen har råkat gå in i en kropp av fel kön! Jag ska beskriva det närmare i ett framtida inlägg, men något att ha i åtanke till dess är att ”själen i fel kropp” är exakt samma argument som används mot homosexuella ibland annat Iran. ​

Källa: Google Pride https://pride.google/intl/en_ALL/

Eftersom kön inte går att växla, vad är då meningen av ordet trans?

No Comments

    Leave a Reply

    nitton − åtta =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.