Herrar och damer för sig, hästar och ponnyer för sig

Inom idrottens värld har det här med uppdelning efter kön inte varit någon stor eller konstig sak. För att alla ska tävla på lika villkor har uppdelning efter kön (och sedan andra kriterier, så som vikt, ålder, m.m.) ansetts som nödvändigt. Från början fick förstås inte kvinnor vara med i tävlingssammanhang över huvud taget. Det anstod inte kvinnor att syssla med fysisk aktivitet, bland annat eftersom det ansågs farligt för oss – vi ansågs helt enkelt för svaga och bräckliga för det. Svaghetsstämpeln är förresten ingen gammal, utdöd företelse: maraton för kvinnor i OS infördes exempelvis först 1984.

Det har ansetts fegt av män att ge sig på kvinnor eftersom kvinnor ”är svaga”

I allmänhet är det vanligt att kvinnor framställs som just svaga. Ta bara det här med att killar inte ”får” slå tjejer eftersom det inte vore schysst, rent sportsligt, eftersom tjejen är så svag: slagsmålet blir inte på lika villkor. Nu gör ju män det, slår kvinnor alltså, i så hög utsträckning att Sverige instiftat lagar för att skydda kvinnor mot just mäns våld – men beteendet brukar ses som speciellt ohederligt och fegt.

IOC skriver om kartan för damidrotten

Att herrar och damer tävlar var för sig börjar dock luckras upp. Internationella Olympiska Komitten har infört regler som säger att en transidentifierad man kan tävla i damklasserna så länge han uppvisar en något lägre testosteronnivå under minst ett år. Testosteronnivån som han måste under är dock flertalet gånger högre än en kvinnas testosteronnivåer någonsin ligger på. Premissen med dam- och herrklasser ställs alltså på ända nu när idrottens värld köper transideologin och dess mantra som går ut på att transidentifierade män är kvinnor.

Men om han har lågt testo kan han väl tävla mot kvinnor?

Nu kanske du tänker: Men om en transidentifierad man har låg testosteronnivå kan han väl tävla mot kvinnor? De transidentifierade männens testosteronnivåer behöver dock bara vara under 10 nmol per liter blod. Mäns nivåer ligger normalt mellan 10-35 nmol/l. Kvinnors nivåer däremot överstiger inte 3 nmol per liter.

Men kvinnor som har höga testonivåer, tex pga PCOS då?

Men intersex-tillstånd då, kanske du tänker nu? Hon den där löparen, hon hade väl hög testosteronnivå? Det hör egentligen inte hit eftersom transidentifierade män är män. Men för diskussionens skull, låt oss underhålla tanken. Inte ens kvinnor med PCOS (polycistiskt ovariesyndrom, ett tillstånd där en förhöjd testosteronnivå kan uppmätas) har haft värden över 7 nmol/l. Det är alltså en bra bit från värden som 10 nmol/l, om kvinnans nivå ens är så hög som 7 nmol/l. I övrigt görs redan en kontroll av kvinnor som misstänks ha fördel av onormalt höga testosteronnivåer, och då från fall till fall. Dessa tillstånd är nämligen så ovanliga att regelverk som omfattar mer än det enskilda fallet inte är möjliga att upprätta.

Mäns kroppar förändras inte av ett års lägre testosteronnivå

Problemet är dessutom att mäns kroppar är uppbyggda på annorlunda sätt än kvinnors. Män har exempelvis större blodmängd, större lungor, benen i en annan vinkel och större muskelmassa. Dessa kroppsliga olikheter försvinner inte för att han tar testosteronblockerare under en tid. Om han så gör sig av med muskelmassan, så finns muskelminnet där i hans kropp och möjliggör att han bygger upp dessa muskler igen. Det är inte så konstigt att doping med anabola steroider (testosteron räknas till de kroppsegna anabola) kan ge livstids avstängning med tanke på att det ger fördelar för den dopade livet ut.

Men i ridning kan ju män och kvinnor tävla mot varandra!

Inom vissa sporter så som ridning görs inte uppdelningen av klasser efter könstillhörighet utan där delas istället de tävlanden in efter ryttarens ålder och hästens storlek. Det är inte så många som ifrågasätter att vuxna inte får tävla mot barn, eller att ponnyer inte tävlar mot storhäst. Kanske för att man inom ridsporten förstår hur orättvist det vore att till exempel låta hästar med helt olika fysiska förutsättningar tävla mot varandra. Ponera att ett ekipage där hästen med en mankhöjd på 165 cm hoppar i samma klass som mot ponnyer med mankhöjd runt 135 cm. Bara verklighetsfrånvända skulle hävda att den stora hästen inte skulle ha en så stor fördel att tävlan dessa hästar emellan skulle vara orättvis.

No Comments

    Leave a Reply

    nitton − 16 =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.