Kvinna är en biologisk verklighet

Jag frågade varför det fanns ett motstånd av användandet ”biologisk man/biologisk kvinna”. Kortfattat skrev jag som exempel att en transkvinna inte kan vara transkvinna om denne inte är född som biologisk man. Detta var första svaret, och jag ser att det verkar blivit lite av en trend att jämföra med rasbiologi (jag har tidigare skrivit om att jag blev kallad nazist för att jag påpekade fysiska skillnader mellan män och kvinnor).

Förutom att det är helt förkastligt att ens jämföra en materiell verklighet med rasbiologi, och att dessa goda allierade feministmän inte ser problemet med att göra detta; är svaret på frågan jag ställde helt obegriplig.

Kvinna och man är bara andra ord för hona och hane. Det är bara ett ord som förklarar din reproduktiva plats hos människan. 

Det dessa människor inte verkar förstå är att det inte spelar någon roll, eller det _ska_ inte spela någon roll om du är hona eller hane. Det har vi feminister kämpat för i decennier, att döda förtryckande könsroller (genus), vi har kämpat för att flickor och pojkar inte ska vara begränsade till att leka vad de vill, eller klä sig hur de vill, pga sina kön.

Men sedan går det inte att bortse från de biologiska skillnaderna som faktiskt finns mellan kvinnor och män, att män har fördelar på många plan när det kommer till att bygga muskler, att mäns större lungkapacitet ger dem fördelar. Kvinnor klarar klimatförändringar på ett annat sätt, vi lagrar vårt fett helt annorlunda än män och det ger oss chansen att överleva längre i långa förhållanden av kyla eller svält. (Detta är också varför kvinnor får celluliter, det är pga hur vårt fett lagras. Helt normalt och ingenting att skämmas för. Det hör till minoriteten att inte få det.)

För att inte tala om förmågan att bära ett liv. Har ni sett video på hur organen flyttas och pressas undan under en graviditet? 

Och hur vår fantastiska kropp kan föda fram någonting så stort. Samtidigt som vi får slåss med näbbar och klor för att få rätt vård, före och efter graviditet. Jag vill gärna se en man försöka sig på detta.

Vår reproduktiva plats avgör ingenting mer om dig, det avgör inte dina intressen i sport eller kläder, eller hudvård. Det avgör inte din intelligens. 

En butchkvinna är fortfarande kvinna hur många gånger än omgivningen kan försöka sig på att fråga när hon ska börja transitionera. En pojke som gillar klänning är fortfarande pojke, och om pojken får höra att han måste vara flicka för att ha klänning; är det konstigt att han då säger sig vara flicka?

Dagens feminism har tagit en vändning bort från att bryta könsnormer och könsroller, och istället befäster dem. 

Vi behöver en ny feminism, en ny våg. Vi behöver göra riktiga insatser, inte bara sitta på internet och skriva (även om det är ett bra sätt att nå ut).

Vi behöver organisera oss och räcka fingret åt de som kallar oss okvädesord, som försöker tysta oss när vi talar om vår verklighet – som Kvinnor; som vuxna människor av honkön. 

Kvinnorättskämpar har alltid fått kämpa igenom hån, genom våld och hot om våld. Vi har dessa att tacka för mycket. 

Det är dags att vi ser till att deras kamp inte var för intet.

You might also like

No Comments

    Leave a Reply

    7 + tretton =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.