Nej-testet

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt hot mot kvinnors liv över hela världen. Den största orsaken till mord för kvinnor är män som de är eller har varit sexuellt involverade med. Kvinnor som kommer ur förhållanden med våldsamma män brukar ofta hamna i en spiral av att beskylla sig själva med ”hur kunde jag inte se det? Hur kunde jag låta honom göra så mot mig?” Den enda som är ansvarig för våld är den som begår våld. Problemet är inte att kvinnor inte säger ifrån, det är att män inte kan acceptera ett nej.

Hur kan man skydda sig själv och känna igen varningssignaler tidigt på att en man är potentiellt våldsam? Ett enkelt test är nej-testet. Den går ut på att utvärdera reaktionen när man har sagt nej för första gången.

Reagerar han med att sura tills du ger med dig? Drar han sig undan, blir elak, eller ger igen? Män som misshandlar psykiskt och/eller fysiskt, börjar inte som sådana i förhållandet. De är charmiga, du är kär för bövelen! Det finns en anledning till att du blev kär. Emellanåt kan de visa den gulliga sidan du minns från början också, mellan hatet, hoten och slagen.

Som tonåring när jag var osäker och bara ville att någon, vem som helst, skulle tycka om mig, spelade sådant ingen roll alls. Vem han skulle visa sig vara, vad mina gränser var, allt sånt var betydelselöst. Han kunde göra så mot mig för han såg mig inte som mer än någon som uppfyllde hans behov. För honom var jag inte en person. Just denna syn på att inte vara en hel person är något som flickor inpräntas med. Hur ofta träffar man tonårsflickor som är medvetna om sina gränser? Det var inte förrän jag började se mig själv som en hel person som jag slutade fästa mig vid mäns respons till mitt ”nej”.

No Comments

    Leave a Reply

    tretton + 13 =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.