Sanktionerat kvinnovåld

Den gravida kvinnan som blev misshandlad för hon ”saknade biljett” på Stockholms tunnelbana den 31 januari 2019 har diskuterats flitigt på sociala medier. Ursäkter för mäns våld har inkluderat bland annat att hon saknade biljett, att hon inte lydde auktoritet och att rasism inte var en faktor. Om det låter likt ursäkternas för morden på rasifierade i USA så är det för att ursäkterna är exakt detsamma.

Att en gravid kvinna med förvärkar kunde misshandlas på det sättet berodde inte på henne eller hennes handlingar. Det berodde på kvinnohat och rasism. En sak ska vara jävligt klart: ingen förtjänar att bli misshandlad för det ringa brottet att planka.

Varför var det rasism? Med tanke på att antalet svarta kvinnor i Sverige är en klar minoritet, är det otänkbart att en vit gravid kvinna aldrig har åkt utan biljett på tunnelbanan. Ändå har vi aldrig skådat att en vit gravid kvinna blivit misshandlad av flertalet manliga väktare. Det har varit många fula argument om att ”rasismkortet” används för att kvinnan råkade vara svart. Kvinnan blev misshandlad just på grund av att hon är svart. Svarta kvinnor anses inte vara människor. Enligt patriarkatet ska svarta kvinnor veta sin plats och lyda män som agerar förtryckare åt den vite mannen. Inte nog med att de inte brydde sig om att de skadade hennes ofödda barn, de ville göra det för hur pass de avskyr svarta kvinnor och barn och anser att de inte har rätt till sina egna kroppar och liv, speciellt inte om det inte tjänar den vite mannen.

Vi vet redan att priset på autonomi, att kunna åka fritt runt i staden, är något som drabbar de fattiga hårt. Men förtryck är inte något som beror på den förtryckta, det är något som bor inuti förtryckaren. Förtryckare utövar förtryck vart de än går och hittar medel och ursäkter för att rättfärdiga det. Avsaknad av biljett är ett rättfärdigande här för misshandel av en gravid kvinna och traumatiserande av hennes lilla dotter som fick bevittna hur illa hennes mor behandlades. Rasifierade får lära sig i unga ålder hur samhället ser dem och att de borde lyda och inte förvänta sig mänsklighet och förståelse. För den vite mannen anser inte rasifierade vara mänskliga.

Sättet som svarta kvinnor pratas om i svenska samhället tyder rätt klart på det och fallet har varit detsamma vad gäller den gravida kvinnan på tunnelbanan: hon anses inte besitta värdighet. Hennes agerande i självförsvar tas upp som exempel på att svarta kvinnor saknar värdighet. Vad är då värdighet? Det kommer från den abrahamitiska religionskulturen att Gud/Allah/Jahve har blåst liv i människan. Eftersom svarta inte anses vara människor, anses de heller inte ha fått denna specialbehandling och saknar därmed värdighet. Därför är det sanktionerat för den vite mannen att misshandla, våldta, mörda, förslava och stjäla resurser av svarta människor.

Problemet var inte en biljett. Problemet var inte kvinnans agerande. Problemet är att Sverige är djupt rasistiskt och rättfärdigar fortfarande rasism. Avhumaniseringen av svarta är inte ett undantag, det är själva synsättet som hela samhället, inklusive rasifierade, har gentemot svarta människor.

No Comments

    Leave a Reply

    tjugo − 15 =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.