Tankar om kvinnlig pubertet: att transitionera från flicka till kvinna är smärtsamt

Att genomgå pubertet är i sig en transition. Det är en resa från ett barns kropp till en vuxen kropp, från ett psyke till ett annat. Det är inte så konstigt att en majoritet av frågorna i spalten “Kropp & Knopp” i ungdomstidningen Kamratposten handlade om puberteten. Experternas svar var allt som oftast “det är normalt och det går över med puberteten”. Jag undrar hur de svarar nu?

Det gör ont att komma i puberteten. Som flicka blir du medveten om din kropp på ett nytt sätt. Dels ser kroppen plötsligt annorlunda ut, dels ser andra plötsligt på kroppen annorlunda.

Som kvinna sexualiseras du. Det finns så många ursäkter män tar till för att få tillskansa sig unga flickors kroppar. “Hon var mogen för sin ålder” och “hon såg äldre ut”. Nu ska inte det här inlägget handla om pedofila män men det är ingen underdrift att säga att män är snabba med att sexualisera flickor och kvinnor. ”Det är oanständigt hur korta shorts flickor har”, kan det låta under sommarmånaderna, trots att det egentligen är mannens blick som är oanständig. Att slungas in i det där skådespelet som flicka kan vara chockartat och fullständigt ovälkommet.

Som flicka på väg in i den vuxna kvinnokroppen har du ont. Det putar, ömmar och kostar pengar att få bröst. Plötsligt finns där ett blickfång som överarmarna kanske stöter i när du rör dig. Det kan smärta, att röra sig bland folk kan vara som att navigera ett minfält, att sova på mage en utopi. Det är visst meningen att du ska köpa en bysthållare också (Bekväm? Nej, oftast inte).

Mensen. Ett renande blod. Tänkte nog ganska få flickor. Det är oftast inget renande med att få mens. Mens är ett stående skämt och “har du mens eller?” är en förolämpning. Det är något som sägs för att stämpla den unga kvinnan som hysterisk, oregerlig, ologisk, som slav under sin biologi. Välja mensskydd i affären, smussla med bindor och tamponger på väg till toaletten, blöda igenom eller frukta för att blöda igenom hela dagarna, ha ont, må illa, ha huvudvärk, vara irriterad, ha jättejättejätteont, lida av sömnproblem, gaser, kräkas, bli deprimerad, stanna hemma från skolan, inte vilja duscha efter gympan, veta att nu kommer det vara såhär (ett helvete) resten av livet.

Vem hade inte valt en enkel väg ut om den uppenbarat sig där, som en gyllene väg kantad av hejarop, regnbågar och solskenshistorier? Vem är egentligen förvånad över att just unga flickor söker könsidentitetsutredningar? 

No Comments

    Leave a Reply

    5 × 4 =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.