”Varför är biologi så viktigt för er??”

Först och främst har varken jag eller mina vänner nån slags hangup på biologi. Aldrig har jag sett någon av mina väninnor hävda att definitionen av kvinna är förmågan att föda barn. Ingen kvinna slutar vara kvinna för att hon tvingas operera bort äggstockarna eller inverterar sin fitta. Vi hävdar att definitionen av kvinna är vuxen människa av honkön. Kvinnor utgör den position i reproduktionen som kan föda barn.

Vi menar inte att kvinnor är vandrande livmödrar, att kvinnor ska reduceras till sina fittor eller sina kromosomer. Vi menar att det är kromosomerna som särskiljer klassen kvinnor från klassen män. Vi menar att kvinnor är så mycket mer än sina fittor. Vi menar att kvinnor är fullständiga människor med olika personligheter, intressen, preferenser och känslor. Vi menar att dessa personligheter, intressen, preferenser och känslor inte är könsspecifika. Vi menar att alla personliga egenskaper, känslor, personligheter, preferenser och intressen kan innehas av både livmoderbärare och testikelrockare.

Så vaaarför är biologi så viktigt för oss? För att vi föddes i en värld där biologi spelar roll. Vi har inte valt att födas i en värld där biologin i ibland avgör om du ska få fittan stympad, bli bortgift till en gammal gubbe eller såld till en hallick. Vi har fötts in i en värld vår biologi avgör vilka egenskaper, intressen, preferenser och känslor vi uppmuntras till och vilka vi uppmanas förtrycka. Vi har inte bett om att få bli uppdelade utifrån biologi utan världen var redan sådan när vi föddes. Vi har inte bett om att behöva organisera oss i egenskap av kvinnor även i rum som inte specifikt handlar om vår biologi.

Vi ser det som orimligt att kvinnor först ska växa upp i ett samhälle som inte tillåter oss att tala om våra fittor och vår mens, där vi kallas horor om vi råkat knulla för många och vi blir ofredade, smygfotade och våldtagna, får höra att vårt nej kanske ändå var ett ja innerst inne. Pga att vi föddes med en fitta. Och sen får vi inte längre benämna oss med utgångspunkt i orsaken till våra erfarenheter. Vi får istället höra att vi är fobiska och hatiska för att vi säger Nej till icke-kvinnor i rum där vi är nakna.

Vi menar inte att alla män är potentiella våldtäktsmän. Vi menar inte att alla transkvinnor är våldsbenägna sexualförbrytare som vill ta sig in i våra utrymmen för att göra oss illa. Vi menar att vi har rätt till vår integritet. Rätt att säga nej till att blotta oss för mänskliga hanar. Vi menar att även män har denna rätt till integritet. Vi anser att män ska ha rätt att säga Nej till mänskliga honor i sina privata utrymmen och jag kan intyga att ingen av oss tror att transmän är ett hot mot män.

Vi anser att vi har en självklar rätt att organisera oss i egenskap av kvinnor överallt och hela tiden, även när det inte direkt berör vår biologi. Vi anser inte att vi spelar patriarkatet i händerna när vi definierar vårt kön med utgångspunkt i biologi. Vi anser att vi behöver behålla ordet som förenar våra erfarenheter. Att hindra, skamma och hata kvinnor som organiserar sig som klass och påtalar sina gemensamma erfarenheter är som att förvägra arbetarklassen tala om sina erfarenheter.

No Comments

    Leave a Reply

    fem − tre =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.