Styckmördaren Kristoffer Johansson är en man

Varför måste jag respektera en styckmördares känslor? Varför måste jag skriva ”hon” om honom i en diskussionsgrupp som handlar om mäns (ibland dödliga) våld mot kvinnor? Han kommer aldrig läsa det. Han kommer aldrig ta del av det. Bryr jag mig om han tar del av att jag kallar honom för honom och inte henne som begärts? Nej, jag gör inte det. Så varför måste jag visa en styckmördare respekt?

Det handlar om alla andra som läser, skriver de. Det är aldrig okej att vara transfobisk. Men varför måste de ta det personligt? Varför måste de läsa en kritik av en styckmördare som kritik av dem själva? Varför måste de läsa en text som handlar om en styckmördare som en text som handlar om dem själva? Det handlar inte om er, det handlar om honom. En styckmördare.

Det handlar om alla andra som läser, skriver de. Och det är sant. Det är därför det extra viktigt att vi inte visar en styckmördare någon slags påtvingad respekt. Det förvränger hans gärning, ställer den i en annan dager, kastar ett annorlunda ljus på en avskyvärd handling.

Respekt är inget som kan efterfrågas, som kan jag kan tvingas visa. Respekt är något som förtjänas. En styckmördare förtjänar inte min respekt.

Han är och förblir en man som mördat en kvinna. Han blir aldrig en av oss.

No Comments

    Leave a Reply

    tre × tre =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.