Ingen etisk konsumtion under kapitalism

Vilket lurendrejeri idén om etisk konsumtion under kapitalism är. Det är ett vår tids största bedrägeri av hela befolkningen. Vi väljer så kallade demokratiska statsledarskap som ska se till att resurser förvaltas på rätt sätt, och de skjuter ifrån sig hela ansvaret på individer med löst uppsatta ”mål”. Istället för att den samlade maktapparaten ska sätta stopp för att företag från första början missförvaltar jordens resurser, utnyttjar människors arbetskraft och behandlar djuren oetiskt och ohållbart, ska hela befolkningen övertygas om att bortse från alla oetiska produkter och tjänster som på något magiskt vis hamnat i hyllorna och flödar fritt i samhället.

Istället ska vi spendera timtals med att läsa om företag, innehållsförteckningar och historiska bakgrunder till hur en viss produkt eller service tillkommit för att det är varje individs ansvar att sätta stopp för produktionen och tillkomsten av den?

Hur har de lyckats lura alla till att det över huvud taget är en möjlighet för alla att samla på sig den informationen och sen att utöva den i timtals av deras vardag? Att vi har svenska företag som använder slavarbete och kan komma undan med ursäkter som att det är deras ”underleverantör” som är de ansvariga? Eller att det är nödvändigt ont för att ekonomin ska gå runt och dessa ”outvecklade” ekonomier ska ha en chans att ”utvecklas”? Utvecklas till vad exakt, att bli förövarna istället för offren?

Hur kan de ha lyckats övertala människor att deras godhet och moraliska sinne, deras själars öde, hänger på att bevisa att de som individer offrar sina pengar, tar tid från sina nära och kära, och viger sina liv åt att ”konsumera rätt” för att vår statsapparat är till synes handfallna i att göra någon förändring?

No Comments

    Leave a Reply

    elva − 8 =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.