Jämställdhet är kvinnohat – Del 1

Svensk feminism, den feminism som genomsyrat populärkulturen i Sverige och andra västerländska länder genom Internet och media, går ut på ”jämställdhet”. Det pratas om ”jämställdhet för kvinnor”, ”jämställdhet för alla kön”. Vi har Jämställdhetsminister och Jämställdhetsmyndigheten. Vad innebär jämställdhet? Vem ska bli jämställd med vem? Är det önskvärt att vara jämställd?

I del ett kommer jag diskutera hur själva grundtanken med jämställdhet är misogynt. I del två kommer jag skriva om ifall det är önskvärt att vara jämställd, och med vem man ska vara jämställd (SPOILER: NEJ NEJ NEJ).

Ordet jämställdhet används flitigt, men innebörden saknas. Är det lagen som är ”ojämställd”? Det är lagligt att sola topless för kvinnor, men hur många kvinnor vågar göra det? Däremot finns det knappt några män som täcker överkroppen när de solar. Feminism likställs med ”jämställdhet” som att det också inbegriper aktivism för män. Papparättsaktivisterna och mansrättsaktivisterna (MRA) gottar sig i detta. De tycker att rättvisa skipats när kvinnor förlorar vårdnaden om sina barn för att de vägrat umgänge med en man som misshandlat dem. I dessa lägen är lagen meningslös, för samhällets strukturer berättar något annat. Det kan aldrig bli jämställt, för det omvända kan aldrig bli norm. Mäns våld mot kvinnor är alltid farligare och dödligare.

Feminism som paketeras i slagord som jämställdhet är inget annat än kvinnohat. Det är tabu med en rörelse för kvinnor och flickor som inte inbegriper män. Så fort man tar upp feminism som exklusivt för kvinnor och flickor ska en kvinna få dåligt samvete och vrida på sig (för att hon är manscentrerad), eller en snubbe häva ur sig nåt i still med #all_lives_matter. Vi feminister är ondskefulla som inte inkluderar män. Vi måste samtidigt slåss mot ALLA förtryck, sägs det. Inte bara det förtryck som funktionsnedsatta, rasifierade, arbetarklass, prostituerade, lesbiska, bisexuella, fysiskt eller psykiskt sjuka kvinnor och flickor bemöter. Nej, det måste specifikt inkludera män, speciellt om de är förtryckta för att de är homo- eller bisexuella, rasifierade, arbetarklass, prostituerade, funktionsnedsatta, fysiskt eller psykiskt sjuka. Feminister ska slåss mot dessa förtryck separat från kvinnokampen. Än värre är det när vita män använder ”jämställdhet” för att rättfärdiga kvinnohat, som att slå kvinnor eller föra in transidentifierade män i kvinnorsport.

Det är förbjudet att centrera kvinnor och flickor i feminismen, så feminism ska definieras som ”jämställdhet mellan alla kön”. Att fokusera en rörelse på kvinnor och flickor är förbjudet – finns det något klarare kvinnohat än det?

No Comments

    Leave a Reply

    4 × två =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.