Kritiken mot transrörelsen måste ligga på radikalfeministisk grund

Radikalfeminismen syftar till att synliggöra och förstöra de förtryckande strukturer som begränsar och utövar våld mot kvinnor. Dessa strukturer tvingar in våra döttrar i snäva könsroller från stunden de föds till dagen de dör. Radikalfeminister bekämpar alla former av kvinnoförtryck som ex. porr, prostitution, ekonomisk ojämlikhet och mäns våld mot kvinnor.

Idag associeras radikalfeminismen av utomstående mycket med transfrågan då denna fråga är aktuell och radikalfeminister motsätter sig den genusideologi som framförs av transrörelsen. Enligt radikalfeminismen är kön inget annat än den biologiska verklighet vi föds med. Allt annat är socialt konstruerade könsroller där alla könsroller associerade med kvinnlighet anses sämre än könsroller associerade med manlighet. Det finns därför ingen kvinnlig essens eller identitet mer än de erfarenheter vi kvinnor delar av att ha en kropp med vissa funktioner och av att påtvingas kvinnligt kodade könsroller.

Transrörelsens könsideologi är motsatt då de hävdar att det finns kvinnliga respektive manliga könsidentiteter som skulle vara grunden för vilket kön man tillhör. Detta är en rent antifeministisk hållning då de påstår att vi kvinnor skulle identifiera oss med vårt förtryck. För vad är en kvinna? Tar du bort könsrollen vi tilldelats så återstår endast biologi och detta anses av transrörelsen vara irrelevant.

Vi kvinnor drabbas inte av förtryck baserat på vad vi identifierar oss som och identifikation kan inte ta oss ur det könsbaserade förtrycket vi lever under. Transrörelsen är fylld av homofobi och kvinnohat och transvården är en kommande vårdskandal. Unga används som försökskaniner för obeprövad medicin och många transpersoner får livslånga medicinska problem av det de utsätts för.

För radikalfeminister är det viktigt att föra fram hur transideologin är direkt skadlig för kvinnor, barn och homosexuella, men vi är inte ensamma i kritiken av transideologin då även konservativa organisationer och personer av andra orsaker än oss framför kritik. Detta skapar en snårig situation för oss radikalfeminister. Dels klumpas all kritik mot transrörelsen ihop och radikalfeminism likställs med högerkonservativa och dels kan dessa element infiltrera radikalfeministiska sammanhang genom att inte vara ärliga med sin politiska hållning.

Högerkonservativa grupper är antifeminister, deras kritik mot transrörelsen är baserad på att kvinnor ska hålla sig inom ramen könsrollerna vi tilldelats och samma med män. De är homofober och fientliga till den frigörelse från könsroller som radikalfeminismens grund ligger på. Ironiskt nog så ligger högerkonservativas ideologi närmare transideologin är radikalfeminismen. Det är inte heller självklart att högerkonservativa alltid motsätter sig könsbyte. Exempelvis i Iran används könsbytesoperationer som ett vapen mot homosexuella då könsbyte anses mer socialt accepterat än att vara homosexuell. Valet står mellan könsbyte eller avrättning.

Som radikalfeminist måste man hela tiden vara vaksam på att dessa strömningar kan appropriera radikalfeminismen som ett sätt att försöka legitimera sitt kvinnohat och homofobi. Det är viktigt att vi radikalfeminister aldrig allierar oss med dessa ideologier då de är direkt skadliga för kvinnor och motverkar den kamp vi bedriver.

Klara

No Comments

    Leave a Reply

    13 − 12 =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.