Surrogatindustrin, barnköpare och synen på barn som varor

Barnombudsmannen i Ukraina känner till 10 barn som tillkommit genom surrogatmoderskap som övergetts av de utländska köparna. 10 barn som ingen vill ha.

När något förvandlas till en vara man kan köpa för pengar förlorar detta något sin mänsklighet. En affärsuppgörelse i form av ett köp av vara kan jag ställa krav på. Den ska uppnå en viss standard för att jag ska betala för den. Jag har inga skyldigheter gentemot en vara, inga samvetskval. Jag kan slänga varan, sälja den vidare, lämna den åter, köpa en eller tre till.

Jag kan inte se på de köp av barn som välbärgade västerlänningar genomför via surrogatkliniker i Ukraina på annat sätt. Dessa barnköpare ser barnen som en vara, något de enkelt kan beställa. När varan, alltså barnet, inte lever upp till deras förväntningar har de plötsligt ingen skyldighet att ta hand om det liv som de bär skulden för att det existerar. Barnet kanske föds med missbildningar, barnet kanske föds för tidigt och får men för livet pga den tuffa starten på livet, ett av de två beställda barnen kanske dör vid födseln eller redan i livmodern. Barnet kanske föds med bruna ögon istället för blå, med brunt hår istället för blont. Köparna kan enkelt säga nej, det där barnet vill vi inte ha. Det spelar ingen roll vad som händer med henne, men inte är det vårat problem i alla fall. Vi beställde ett barn, ett perfekt litet barn, inte det där.
Kvar står en kvinna med en bottenlös sorg. En kropp som utnyttjats. Spår av ett liv som rumsterat i hennes inre i sisådär nio månader. Band som knutits men bryskt klippts av.
Kvar står ett barn som ingen vill ha, som aldrig existerat om det inte vore för att ett välbärgat par och en vidrig industri tyckt sig ha rätten att förvandla barn till varor. Vilka sår kommer det barnet leva med för resten av sitt liv? Vilka frågor kommer barnet ställa och vilka svar kommer hon få?

När returen är klar kan barnköparna vända sig till ytterligare en surrogatklinik där andra kvinnor i utsatthet uppoffrar sina kroppar och sin psykiska hälsa för att leverera ytterligare en vara till det välbärgade paret ute på barn-shopping.

ABC News (2019-08-20) ”Damaged babies and broken hearts: Ukraine’s commercial surrogacy industry leaves a trail of disasters” https://www.abc.net.au/news/2019-08-20/ukraines-commercial-surrogacy-industry-leaves-disaster/11417388?pfmredir=sm

No Comments

    Leave a Reply

    elva + sjutton =

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.